Molière'in Elinden Dünyanın En Komik Cimri'si

Uzun zamandır oyun okumuyordum. Molière'in Cimri'si oyunlara geri dönmek için süper bir seçim oldu diyebilirim. Ben okurken fazlasıyla eğlendim, size de tavsiye ederim. Biraz okur bırakırım diye düşünüyordum ama ciddi ciddi bir solukta okuyup bitirdim.

cimri-moliere
Cimri, Molière, İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Çeviren: Sabahattin Eyüboğlu, 17. Basım Ekim 2015, İstanbul, 104 s., 8 TL.

Fransız oyun yazarı, Jean-Baptiste Poquelin daha doğrusu bilinen adıyla Molière, Paris'te geçen oyunu Cimri ile beni fazlasıyla gülümsetmeyi başardı. Alttan alta Paris'in burjuva takımını, zengin ama cimri insanlarını baş karakter Harpagon üzerinden hicveden yazar, kurduğu karmaşık ama bir o kadar da komik aşk sarmalıyla sürükleyici bir oyuna imza atmış.

Cimri ilk kez 1668 yılında, yani bundan yaklaşık olarak 350 yıl önce oynanmış bir oyun ama güncelliğini hâlâ korumakta ve tüm dünyada asırlardır sahnelenmekte. Yalnız, oyun 250-184 yılları arasında yaşamış Plautus'un  "Aulularia" ya da diğer adıyla "Çömlek" adlı komedyasından esinlenerek oluşturulmuş. Zaten o dönemde birçok yazar da yazdığı oyunların konularını Yunan ve Latin kaynaklarından almaktaymış. Yani esinlenme durumu oldukça yaygın ve üzerinde durulmayan bir konuymuş. 

Molière'in Cimri'si aynı zamanda Kış Okuma Şenliği'nin 12. kategorisi (Siz doğmadan en az 250 yıl önce yazılmış bir kitap) için seçtiğim bir kitaptı.  Şenlikte okumak için seçtiğim diğer kitaplara şuradan bakabilirsiniz.

Molière'in Elinden Dünyanın En Komik Cimri'si Molière'in Elinden Dünyanın En Komik Cimri'si Reviewed by Unknown on 00:07 Rating: 5

4 yorum:

  1. Seneler önce tiyatrosunu izlemiştim... Çok keyifliydi...
    Ama kitabını neden bilmiyorum ama okuyamam gibi geliyor..
    Azıcık önyargı da diyebilirsin buna...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önyargı olmasın sakın!! Bir çırpıda okunuyor, hatta daha uzun sürsün, bitmesin bile istedim. :))

      Sil
  2. Oyun okumayı severim aslında ama yıllardır okumamıştım. İyi oldu hatırlattığın. Bu aralar ben de klasik kitaplarla daha ilgiliyim. Best seller fenalığı geçiriyoruz topluca. Ne varsa eskilerde var :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir geri dönüş olur bu kesin. Bıktım cidden çok satan okumaktan eskiler iyiymiş harbi. :D Bu vesiliyle de Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi'ne başlayasım var aslında. :))

      Sil