"Freud'a Kafa Tutan Kız: Dora" ile Tanışın

Dora ile hâlâ tanışmadınız mı yoksa? Avusturyalı ünlü nörolog Sigmund Freud'un ünlü vakası Dora, yazar Lidia Yuknavitch tarafından romanlaştırılınca ortaya "benim açımdan" fazlasıyla eğlenceli bir roman çıkmış. "Freud'a Kafa Tutan Kız: Dora", doktorundan intikam alan hasta bir kızın öyküsü.

dora-freuda-kafa-tutan-kiz
Freud'a Kafa Tutan Kız: Dora, Lidia Yuknavitch, Çeviri: Kıvanç Güney,
 April Yayıncılık, 1. Baskı Mart 2014, 262 s., 22 TL.

Reklamcılık mezunu olduğumdan kapak tasarımı iyi olan kitaplara daha çok bayılıyorum. Bu bağlamda, Kutan Ural'ın eline sağlık demek lazım, zira ortaya süper bir iş çıkartmış. Ural'ın diğer kapak tasarımlarına şuradan bakabilirsiniz. Romandan ilk olarak Twitter'dan haberdar olmuştum diye hatırlıyorum; kitabın editörü olan Cem Tunçer paylaşmıştı sanırım. Ama kitaba yıllar sonra 34. İstanbul Kitap Fuarı'nda kavuştum. Zaten ne zaman İstanbul Kitap Fuarı'na gitsem mutlaka April Yayıncılık standından bir, iki kitap alıyorum. Yaptıkları "güzel" indirimlerin diğer yayınevlerine örnek olmasını dilerim.

Kapağına vuruldum demiştim. Kitabın arkasındaki, bir nevi kısa özeti sayılan tanıtım yazısını okuduğumda ise mutlaka bu kitabı okumalıyım diye düşündüm.

"Ida bir genç kız. Bay K. onu göl kenarında taciz ettiğinde on dört yaşındaydı. Süper kahraman diye bir şey yoktu. Babasının pek de umurunda olmadı çünkü Bayan K. ile birlikteydi ve anlaşılan o ki Ida'nın bir deli doktoruna gitme vakti çoktan gelmişti. Ucuz puro seven bir deli doktoruna. Über bilmiş bir deli doktoruna. Sigmund Freud'a."

Kitabın orijinal adı "Dora: A Headcase" (Dora: Ağır Vaka). Film adlarının alakasız bir şekilde Türkçeye çevrilmesine alışığım ama kitap adı olunca bana bir garip geldi sanırım.

Kitabı ilginç kılan en önemli özellik ise, yazar Lidia Yuknavitch'in Sigmund Freud'un gerçekten de hastası olan Dora vakasını romanlaştırmış olması sanırım. Şöyle ki, 1900 yılında Sigmund Freud, Dora takma adını verdiği hastası Ida Bauer'i (1882–1945) 11 hafta boyunca incelemiş ve sonunda Dora'ya histeri tanısı koymuş. Daha sonra ise bu vaka ile ilgili olarak "Fragments of an Analysis of a Case of Hysteria" adlı bir kitap yayımlamış.

dora-sigmund-freud
Sigmund Freud (solda), Ida Bauer ve erkek kardeşi

Kitaptaki kahramanımız Dora ya da gerçek adıyla Ida ise Seattle'da yaşayan, 17 yaşında, kamera, teknoloji meraklısı, elinde sürekli iPhone'la takılan bir ergen kızımız. Arkadaşları da birbirinden farklı özelliklere sahip kişilikler. Sig ya da zaman zaman Siggy adını verdiği doktoru Sigmund Freud'dan, okurken fazlasıyla empati kurduğum ve beni gerim gerim geren intikam sahnesini bile kayda alıp zevkle izleyecek kadar sorunlu bir kız aslında. Yazar Yuknavitch, gerçek Freud'a kızgınlığını (hastası Dora'yı metinlerinde kötü yansıttığı için) roman üzerinden intikam alarak dindirmeye çalışmış ama insanın bu kadarı da biraz ağır olmamış mı diyesi de gelmiyor değil.


Argo sözcüklerin sıklıkla kullanıldığı roman, kimilerinize müstehcen gelebilir ama ben fazlasıyla sevdim diyebilirim. Sadece bazen Dora'nın hareketleri fazla aşırı geldi o kadar. Doktoru Sig'e niye bu kadar taktığı havada kalmış misal. Okurken en çok o adamcağıza üzüldüm, bir de annesine tabii.

Chuck Palahniuk da kitaba güzel bir önsöz yazmış. Okumadan geçmeyin derim. Palahniuk önsözünü "Nihai tedavi olarak intikam," cümlesiyle bitiriyor.

Yazar Lidia Yuknavictch'le yapılan bir röportajı da buraya bırakıyorum, bir ara izlersiniz. Kendisi "Freud'a Kafa Tutan Kız: Dora" için "It is the most fun book i have ever written in my life," diyor.


"Freud'a Kafa Tutan Kız: Dora" ile Tanışın "Freud'a Kafa Tutan Kız: Dora" ile Tanışın Reviewed by Unknown on 17:35 Rating: 5

5 yorum:

  1. Güzel bir kitaba benziyor :)

    YanıtlaSil
  2. Kitap 260 sf şimdilik 50.sfdayım
    bu kitaptan önce Freud'un İda ile ilgili yazdığı Kitabı'nı okudum
    Çok sıkıcıydı ama sırf bunu okumak için sonuna kadar direndim.
    Ve hayal kırıklığı, boşuna o kadar yormuşum kendimi
    O kadar Özenti, ergen, yapmacık şekilde betimlemişler ki dorayı kendimi zor tuttum.
    Sonunu getirmeye çalışacam ama bir yandan da bunu okuyacağıma başka kitap okuyabilirim diye düşünüyorum. Bakalım
    Keşke hiç başlamasaymışım, başlamadıysanız siz de hiiiiiç bulaşmayın

    YanıtlaSil
  3. Kitap 260 sf şimdilik 50.sfdayım
    bu kitaptan önce Freud'un İda ile ilgili yazdığı Kitabı'nı okudum
    Çok sıkıcıydı ama sırf bunu okumak için sonuna kadar direndim.
    Ve hayal kırıklığı, boşuna o kadar yormuşum kendimi
    O kadar Özenti, ergen, yapmacık şekilde betimlemişler ki dorayı kendimi zor tuttum.
    Sonunu getirmeye çalışacam ama bir yandan da bunu okuyacağıma başka kitap okuyabilirim diye düşünüyorum. Bakalım
    Keşke hiç başlamasaymışım, başlamadıysanız siz de hiiiiiç bulaşmayın

    YanıtlaSil