Hızlı Okuma Nedir? Teknikleri Nelerdir?

Hızlı okuma sayesinde 300 sayfalık bir kitabı 1 saatte, hatta belki de daha kısa sürede anlayarak okuyup, bitirebileceğinizi söylesem ne düşünürdünüz? Hızlı okuma tekniklerini bilerek ve çeşitli egzersizleri yaparak, okuma hızını artırmak genel kanının aksine hiç de zor değil.

hizli-okuma-nedir

Hızlı okuma sayesinde bir kitabın normal okuma süresinden çok daha kısa bir sürede okunup bitirilebileceğini ilk kez yüksekokulda okurken öğretmenimin konu hakkında bahsetmesi sonucunda öğrendim. O yaşa kadar ne çevremden, ne de başka yerden hızlı okuma ile ilgili bir bilgiyle karşılaşmamış olmam da durumun ne kadar ciddiye alınmadığını gösterir nitelikte sanırım.



Hızlı Okuma Nedir?

Hızlı okuma, çeşitli teknikler ve egzersizlerle bir dakikada okunan kelime sayısının normalden fazla olduğu ve normalden daha fazla anlaşıldığı okuma türüne verilen ad. Bu tür okumada amaç sadece hızlı okumak değil, anlayarak okumak olduğundan birçok kişi tarafından test edilmiş ve yararı kanıtlanmış bir uygulama olduğunu söyleyebilirim.



Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir?

  • Kendi kendinize konuşmayı bırakın. Çoğu okuyucu bir kitabı okurken, içinden, okuduğunu sesli olarak tekrar eder. Hatta konuşuyormuşcasına kelimeleri söylediğini hayal eder. Aslında bu, ana fikri hatırlamada yardımcı olsa da hızın önündeki en büyük engeldir. Bunu önlemek için en iyi yolsa sakız çiğnemek. Dudaklarınızı da oynatıyorsanız eğer, bir parmağınızı dudaklarınıza götürmenizin yararı olacaktır.
  • Kelimeleri grup grup okuyun. Okumada yapılan en büyük yanlış kelimeleri tek tek okumaya çalışmak. Bunun yerine üç, dört kelimeyi bir seferde okumaya çalışmak okuma hızını büyük ölçüde artıracaktır. 
  • Okuduğunuz kısımları kapatın. Bir şeyi okurken genellikle gözümüz istemeden de olsa önceden okuduğumuz bölümlere kayar. Bu durum daha çok okuduğumuz şeyi anlamadığımızda başımıza gelir. Bunu önlemek için bir kağıt parçasıyla okuduğumuz kısımları kapatmamız iyi bir yoldur.
  • Göz atın. Bir roman ya da öykü için değil ama örneğin, bir haber ya da ders kitabı okurken, okumadan önce parçaya hızla göz atmak parça hakkında genel bir fikre sahip olmanıza yarayacaktır. 
  • Başlıkları, giriş ve sonuç kısımlarını okuyun. Yine aynı şekilde ana ve alt başlıkları okumak metne hakimiyeti artırdığından, anlama kapasitesini de olumlu ölçüde üst seviyelere taşıyacaktır. Öncelikle giriş ve sonucu okumak da yine önemli bir teknik. Zira en önemli kısımlar genelde giriş ve sonuç kısımlarında özetlenmiştir.



Hızlı Okuma Egzersizleri

Nasıl ki kol kaslarımızı güçlendirmek için egzersiz yapıyorsak, hızlı okumak için de göz kaslarımızı çalıştırmak, egzersizler yapmamız gerekmekte. Aşağıdaki video, uygulayabileceğiniz hızlı okuma egzersizlerine sadece basit bir örnek niteliğinde.



Kendinizi Test Edin

hizli-okuma-teknikleri

Egzersizlere başlamadan önce ve ara ara okuma hızınızı ölçmek gelişiminizi gözlemlemek açısından önemlidir. Dakikada kaç kelime okuduğunuzu, okuma hızınızı merak ediyorsanız eğer şu adresteki okuma testini yapabilirsiniz. Sitede yer alan metni okuduktan sonra metinle ilgili sorulacak 15 soruya da yanıt vermeyi unutmayın sakın. Çünkü anlamadan hızlı okumak hiçbir şeye yaramaz. Benim okuma hızım arkadan gelen maç sesi ile dakikada 275 kelime çıktı. Soruların da 4 tanesini bilemedim. Egzersizleri yaptığım ve bu konu hakkında çalışmalar yaptığım zaman 450 kelimeye kadar çıktığım olmuştu. Demek ki, hızlı okuma egzersizlerine tekrardan başlamanın zamanı gelmiş. Siz de hızlı okumak istiyorsanız eğer çalışmalara vakit kaybetmeden başlayın derim.

Hızlı Okuma Nedir? Teknikleri Nelerdir? Hızlı Okuma Nedir? Teknikleri Nelerdir? Reviewed by Unknown on 19:21 Rating: 5

Hiç yorum yok: